Een taal goed leren binnen een paar maanden, hoe doe je dat? En dat ook nog gelijk met het hele gezin? Edgar Tijhuis, recruiter en verantwoordelijk voor alle kandidaten uit Belgie en Nederland, vroeg het aan Saskia, een enthousiaste fysiotherapeute uit Nederland. Saskia start volgende maand als fysiotherapeute in Zweden en doet nu de intensieve taalcursus van Medicarrera.
Wat heeft jullie bewogen om met je gezin naar Zweden te gaan verhuizen?
We verhuizen naar Zweden omdat het leven in Zweden relaxter is, meer lagom. Het is minder bevolkt waardoor bijvoorbeeld files vrijwel niet voorkomen. Daarnaast is de natuur enorm mooi. We zijn echte buitenmensen en zijn graag in de bossen. Je kan ontzettend mooi wandelen in Zweden, allerlei bessen plukken, water drinken uit beekjes…fantastisch!
En hoe is de gezondheidszorg geregeld?
De gezondheidszorg is heel anders georganiseerd dan in Nederland. Ik ben fysiotherapeut en in Nederland wordt er steeds meer bepaald door de zorgverzekeraars. Ze hebben de beroepsgroep in een soort wurggreep. In Zweden bestaat dit systeem niet. Zodat ik mij weer gewoon kan richten op patiëntenzorg, datgene doen waar ik energie van krijg en ik het allerleukste vind. In plaats van uren dossiers invullen omdat de zorgverzekeraar het nou eenmaal zo wil… Voor de kinderen vinden wij het onderwijssysteem beter dan in Nederland. Zij kunnen zich breder ontwikkelen. Daarnaast worden ze niet al op hun twaalfde in een hokje gestopt als het niveau wordt bepaald voor het voortgezet onderwijs.
En de studiereis, hoe gaat dat?
De studiereis was heel intensief maar ontzettend leuk en nuttig. Ik ging samen met mijn man. We vertrokken dinsdagavond. Eenmaal aangekomen op Stockholm stond er een huurauto voor ons klaar, allemaal geregeld door Medicarrera. Het was best nog een stukje rijden naar ons hotel maar hoewel het donker was genoten we direct van Zweden. De volgende ochtend kwam mijn toekomstige baas ons ophalen in het hotel en brachten we een bezoek aan de Vårdcentral waar ik eventueel zou komen te werken.
Een vårdcentral, wat is dat?
Een vårdcentral neemt binnen de gezondheidszorg in Zweden een belangrijke plaats in. Het heeft niet de voorzieningen van een ziekenhuis, maar wel meer dan de gemiddelde Nederlandse huisarts. Meestal werken er meerdere artsen, verplegers, therapeuten en laboranten. We hadden in de vårdcentral fika met de collega’s daar en ontmoeten daar ook de HR manager
Wacht even, nog een Zweeds woord, wat is fika?
Fika is een typisch Zweedse gewoonte. Kort gezegd staat het voor ‘bijkletsen met vrienden/collega’s onder het genot van koffie en iets lekkers’. Fika is een soort van koffiepauze, maar dan eentje met vaak ook zoete versnaperingen. Het staat ook voor écht de tijd voor elkaar nemen, uitgebreid genieten van een drankje en zoetigheid, in ontspannen omgeving.
En na de fika?
Na de fika had ik die dag ook mijn sollicitatiegesprek en een gesprek met de HR manager. Daarna konden we nog even opfrissen in het hotel en die avond gingen wij uit eten met mijn toekomstige baas, de HR manager, een ergotherapeut en haar man, die vanuit Duitsland geëmigreerd waren naar Zweden. Zij zijn ook vrienden van ons geworden. Het was een super gezellige avond!
De volgende dag hadden we een afspraak met een tourguide. We gingen eerst gezellig lunchen en vervolgens liet ze ons de stad zien en hebben we een aantal scholen bezocht. Erg leuk en nuttig. De derde dag was het alweer tijd om naar huis te gaan. De studiereis was tot in de puntjes geregeld en erg nuttig. Niet lang na de studiereis hoorde ik dat dat ik was aangenomen. Ik was superblij want ik had zelf al besloten dat ik de baan heel graag wilde hebben! Ik vond de collega’s super aardig, de werkplek leuk en de stad erg leuk!
Zijn er verschillen in de manier waarop fysiotherapeuten werken in Zweden en Nederland?
Het begint al met het verschil dat je in Zweden niet afhankelijk bent van de eisen van de zorgverzekeraars. In Zweden ben je verzekerd voor ziektekosten via de belastingen. De administratielast is hierdoor heel veel lager wat betekent meer tijd voor de patiënt. Er wordt ook over het algemeen meer hands-on gewerkt, elke praktijk is uitgerust met een oefenruimte. Ook is er meer tijd per patiënt. Wel zijn er minder specialisaties, zoals bijvoorbeeld psychosomatisch fysiotherapie.
Hoe ging het eerste deel van de taalcursus vanuit huis voor jou en je gezin?
De taalcursus vanuit huis was een goede basis voor de taalcursus hier in Calafell, in de omgeving van Barcelona. Je kon de lessen online doen en inplannen wanneer het jou uitkomt. Daarnaast kreeg je elke week een update zodat je wist of je een beetje op schema liep. Qua tijd was het goed te doen naast het werken, wat natuurlijk gewoon nog doorging. Mijn man volgde dezelfde online cursus maar dan zonder de online klassen. De kinderen zijn hier in Calafell pas begonnen zodat ze in Nederland hun school goed konden afronden.
En dan de intensieve cursus in Calafell?
De taalcursus in Calafell is heel intensief maar toch wel goed te doen. Je gaat van 9.00 tot 14.30 ongeveer naar de les. Daarnaast moet je nog zo’n 2 tot 3 uur huiswerk maken. Dat kunnen normale opdrachten zijn maar ook bijvoorbeeld het kijken van Zweedse films en Zweedse radio luisteren. Er waren in het begin 2 klassen voor de medici en sinds 2 weken is het verdeeld in 3 groepen van 9 personen per groep. Daarnaast is er 1 partnergroep. De kinderen zijn op leeftijd ingedeeld. Mijn kinderen zitten in een klas met totaal 8 kinderen in de leeftijd van 6 tot 11 jaar. Ze hebben 2 juffen.
Zweedse lessen voor de kinderen…
Ze leren op een leuke, speelse manier. De lessen zijn erg leuk met goede leraren. Bijna wekelijks zijn er toetsen, en om de 4/5 weken een examen. Ondanks dat het een pittige cursus is, is het ook erg leuk. Je ontmoet een hoop nieuwe mensen uit verschillende Europese landen die allemaal hetzelfde doel hebben, een nieuw leven opbouwen in Zweden. Je maakt hier ook echt nieuwe vrienden.
Wat doe je buiten de les om?
Buiten de les om gaan we vaak naar het strand en de daar gelegen speeltuintjes. De boulevard is 50 meter bij ons appartement vandaan! We bezoeken steden in de buurt. We zijn al een paar keer naar Barcelona geweest. We pakken regelmatig een terrasje. Ik loop hard met een klasgenoot uit Kroatië, kunnen we gelijk ons Zweeds oefenen!
De achtertuin in Calafell….
Hoe is de planning na afronden van de cursus?
Wij hebben onze meubels in de zomer, voordat wij naar Calafell gingen al verhuisd. Mijn man en kids zijn 7 december klaar en gaan dan al richting Zweden om alvast te settelen en nog naar Nederland om onze huisdieren op te halen. Zo kan ik mij goed voorbereiden op het B2 examen. 21 december ben ik klaar en vlieg ik rechtstreeks naar Zweden. Ik heb al afscheid genomen in Nederland. In Zweden gaat de taalcursus verder voor niveau C1. De helft van mijn werktijd ga ik besteden aan de taalcursus.
Ik heb tot nu toe nog geen seconde spijt gehad!
Aanvulling van Medicarrera
Saskia en haar gezin volgt onze reguliere intensieve cursus Zweeds. De meeste artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten kiezen voor deze cursus omdat dit het snelste is en de meest prettige manier om je als gezin voor te bereiden. Maar voor degenen voor wie dit om welke reden dan ook niet haalbaar is, is een alternatief programma ontwikkeld. Dit bestaat uit een veel groter deel zelfstudie en online lessen vanuit huis, met als afronding enkele weken in het opleidingscentrum in Spanje of Hongarije. Op onze website lees je meer over de taalcursus en de selectieprocedure. En voor meer informatie kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.