Veel mensen vragen zich af hoe het nu is om in Denemarken, Zweden of Noorwegen te wonen en werken. Bij Medicarrera proberen we iedereen daarover altijd zo goed mogelijk te informeren, met alle voordelen maar soms ook nadelen van een overstap vanuit België of Nederland naar Scandinavië. En met de studiereis, die standaard onderdeel is van iedere selectieprocedure, wordt altijd grondig kennis gemaakt met zowel de instelling daar als de omgeving er om heen.
Maar het beste is het natuurlijk om de ervaringen te horen van de verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten die via Medicarrera in Scandinavie aan de slag zijn gegaan. Sinds 2003 zijn dat er meer dan 600 en Aloys, een neuroloog uit België, is een van hen. Edgar Tijhuis, recruiter en verantwoordelijk voor alle kandidaten uit Nederland en België, sprak met hem over de overstap naar Mosjøen in Noorwegen. Hoe is het om als neuroloog in Noorwegen te werken en leven en het leven?

Aloys verhuisde naar Mosjøen in mei 2016, nadat hij via Medicarrera een vaste baan kreeg aangeboden in het lokale ziekenhuis. Voordat hij vertrok deed hij de intensieve talencursus in het talencentrum van Medicarrera.
Hoe begon het allemaal?
Nou…om eerlijk te zijn was ik op internet aan het zoeken naar een nieuwe baan en kwam toen Medicarrera tegen. Ik wilde altijd al graag in Scandinavië werken en door contact op te nemen met Medicarrera was ik alvast een stap dichterbij. Een paar dagen later werd er contact opgenomen en werd ik gevraagd voor een eerste interview via Skype. Korte tijd na het eerste interview volgde het face-to-face interview in het ziekenhuis in het ziekenhuis van Mosjøen.
De reis naar Mosjøen was een trip van drie dagen. Ik had een interview in het ziekenhuis en een rondleiding door de stad. Toen we aankwamen in Noorwegen wachtte iemand van het ziekenhuis ons op en bracht ons naar het hotel. Daar hebben we gegeten en kennisgemaakt met enkele mensen van het ziekenhuis. De volgende dag had ik een interview in het ziekenhuis, een rondleiding door het ziekenhuis en een tour door de stad. De hele trip was goed georganiseerd en we kregen een goede indruk van het ziekenhuis en de stad en omgeving. Zelf was ik eigenlijk niet eerder in Noorwegen geweest maar wel een aantal keren in Finland en Zweden. Ik was daarom om ijshockey te spelen en ik was gelijk verliefd op het landschap in Scandinavië.
Toen Aloys besloot om te solliciteren naar de functie van neuroloog in Noorwegen wist hij nog niet veel over Noorwegen of Mosjøen, behalve dat Noorwegen bekend staat om goede werkomstandigen en een betere work-life balance. Gedurende de selectieprocedure leerde Aloys steeds meer over Noorwegen en de Noorse cultuur.

De taalcursus
Voor wat betreft de taalcursus ben ik alleen maar positief. Eerst hadden we een online cursus die goed gestructureerd en grondig was. Eerlijk gezegd was het veel beter dan wat ik had verwacht en professioneler dan wat ik had gezien in België. Toen we de intensieve cursus gingen doen in Boedapest hadden we iedere dag lessen en huiswerk. De docent was enorm betrokken en doordat we in kleine groepen werden verdeeld kon iedereen de hulp krijgen die nodig was, en vrijuit spreken en vragen stellen. De cursus was echt intensief maar gelukkig werd de stof goed verdeeld zodat je makkelijk bij kon blijven. In de klas gold als regel dat we proberen alleen in het Noors tegen elkaar te praten. Om beter te worden zeg maar….en dat hielp enorm! Nu heb ik af en toen nog steeds contact met de docent, die beschikbaar is als ik eens vragen heb.

Vertrek naar Noorwegen
Op een zaterdag was ik klaar met de taalcursus in Boedapest en drie dagen later was ik op weg naar Noorwegen. Ik kwam er wonen op 17 mei, Noorwegen’s nationale feestdag! Twee weken later zou ik beginnen met werken en zo had ik nog tijd om alle praktische zaken te regelen, de omgeving te leren kennen en wat te ontspannen.
Vanaf de eerste dag op het werk voelde ik me erg welkom en werd rustig ingewerkt. Eerst werd ik getraind om het computersysteem te gebruiken en de gewone routines. Daarbij was er eerst iemand aan mij gekoppeld die ik volgde en observeerde. Maar na een tijdje kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden en na een paar maanden werkte ik voltijds met een volledige lijst aan patiënten.
Aloys wijst vervolgens op iets dat alle artsen en verpleegkundigen in Scandinavië ervaren. De ziekenhuizen kennen veelal meer mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen dan in Nederland en België. Het grootste verschil is daarbij dat je minder uren werkt en meer tijd hebt per patiënt. En men kijkt echt concreet naar de zogenaamde work-life balance, en dus hoe je werk en privé op een goede manier kan combineren. Dat is voor Aloys bijvoorbeeld, met een net vier maanden oude dochter, een heel groot pluspunt.
Sinds het vertrek naar Noorwegen breng ik m’n vrije tijd vaak buiten door in de prachtige natuur, die al begint vanaf ons heerlijke huis. Ik ben begonnen met joggen en we gaan vaak de bergen in. Ook ga ik mountainbiken, snowboarden en skiën op de pistes in de buurt. En alhoewel we tijdens de taalcursus leerden dat de Noren een andere cultuur en traditie kennen, was ik verbaast hoe vriendelijk men is en hoe makkelijk het is om mensen te leren kennen.

De samenwerking met Medicarrera gedurende het hele traject is altijd erg hecht en goed geweest. En de collega’s in het ziekenhuis zijn altijd heel gastvrij geweest en ze werken met veel plezier. Ik denk dat een van de redenen dat niet veel meer medisch specialisten uit België naar Noorwegen vertrekken, de onbekendheid met het land en de arbeidsomstandigheden hier is.
Wil je meer informatie over werken in Noorwegen, Zweden of Denemarken? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden en de selectieprocedure. Uitleg over de taalcursus en de verschillende varianten voor Nederlandstaligen vind je hier. En wil je meer weten over de ervaringen van anderen in Scandinavië, lees dan het interview met Mirjam, een Nederlandse verpleegkundige die werkt in Midden-Zweden.