Veel mensen vragen zich af hoe het nu is om in Zweden of Noorwegen te wonen en werken. Vanuit Medicarrera proberen we iedereen daarover altijd zo goed mogelijk te informeren, met alle voordelen maar soms ook nadelen van een overstap vanuit België of Nederland naar Scandinavië. Maar het beste is het natuurlijk om de ervaringen te horen van de verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten die via Medicarrera in Scandinavia aan de slag zijn gegaan. Sinds 2003 zijn dat er meer dan 600 en Mirjam, een kinderverpleegkundige uit Nederland, is een van hen. Edgar Tijhuis, recruiter en verantwoordelijk voor alle kandidaten uit Nederland en België, sprak met haar over de overstap naar Zweden. Hoe is het om te wonen in Zweden? En hoe is het werk in het Zweedse ziekenhuis?
Wat voor werk doe je en hoe ziet een normale werkdag in Zweden er uit?
Ik werk als gespecialiseerd kinderverpleegkundige op een afdeling voor gespecialiseerde kindergeneeskunde in een academisch ziekenhuis in Midden-Zweden. Op deze afdeling worden kinderen onderzocht, gediagnosticeerd en behandeld voor uiteenlopende zeldzame en minder zeldzame ziektes aan alle organen en systemen van het lichaam. De dagen zijn heel gevarieerd en dat maakt het werken op deze afdeling ook zo leuk. Het betreft veelal geplande zorg, maar een dag kan ook heel anders lopen dan je van te voren gepland had. Dat komt mede doordat de kinderen die hier komen veelal complexe ziektebeelden hebben. Ondanks dat blijven het kinderen die ook gewoon kind kunnen zijn, kunnen spelen en lachen en je dag tot een succes maken.
Wanneer ben je verhuisd naar Zweden en welke dingen bevallen je hier?
In juli 2017 zijn mijn man en ik, samen met onze twee kinderen van 3 en 6 jaar oud en mijn schoonouders, vanuit Nederland naar Zweden verhuisd. De reden waarom we voor Zweden kozen is vooral omdat we hier heerlijk dichtbij de natuur kunnen zijn. Vanuit ons huis lopen we direct een grote bosrijke omgeving in. De kinderen kunnen heerlijk verdwalen in onze grote tuin en buiten spelen, wandelen en andere activiteiten zijn dingen die we zowel in de winter als in de zomer doen.
Dat is wel even anders dan in de stad wonen. Bovendien is de werk- en privé situatie hier in Zweden veel beter op elkaar afgestemd. Het werk is goed te combineren met kinderen. Dat komt mede doordat de faciliteiten voor ouders, zoals vrije dagen, (betaald) ouderschapsverlof en flexibele uren hier goed georganiseerd zijn. Ik heb het gevoel dan ook veel meer met mijn kinderen te kunnen doen. Daarnaast is de kinderopvang hier ook erg goed geregeld.
Toen we gingen verhuizen hoorden we veel dat het contact leggen met buren en andere Zweden wel eens lastig kan zijn. Wij hebben ervaren dat we hier heel hartelijk zijn ontvangen, hebben goed contact met de buren en via de ouders van vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen beginnen we steeds meer contacten te leggen.
Is er iets dat je mist aan Nederland?
Uiteraard mis ik natuurlijk wel onze vrienden en familie die in Nederland wonen. Maar gelukkig is Zweden maar twee uur vliegen en dus krijgen we regelmatig bezoek van de mensen die we om ons heen missen. Verder waren we in Nederland natuurlijk binnen no-time midden in de stad, om te winkelen of een terrasje te pakken, het was nooit ver weg. Hier zijn de afstanden wat langer en als je iets nodig hebt moet je dat wat beter plannen. Ik heb daar geen moeite mee, maar het was in het begin zeker wel even wennen.
Zijn er verschillen in de manier van werken tussen je ziekenhuis in Nederland en in Zweden?
Wat ik heel erg fijn en leuk vind aan het werken als verpleegkundige hier in Zweden is dat je relatief meer tijd hebt voor de kinderen en hun ouders. Als verpleegkundige heb je minder patiënten per verpleegkundige (en dus meer tijd voor de patiënten) en je werkt samen met een ‘onderverpleegkundige’, die de verpleegkundige ondersteunt in de verpleging van het kind. Daardoor kun je als verpleegkundige bepaalde taken delegeren aan degene met wie je die dag samenwerkt, wat heel prettig is. Uiteraard kan het ook net als in Nederland soms behoorlijk druk zijn, dat komt mede doordat ook hier een tekort aan verpleegkundigen is.
Het contact en de samenwerking met de artsen is heel prettig. Ze zijn hier altijd op de afdeling aanwezig en zijn daardoor direct beschikbaar bij vragen en/of zorgen over een patiënt. De vaste overlegmomenten zijn per dag daardoor ook beter georganiseerd.
Wat doe je in je vrije tijd en is dit anders dan in Nederland?
Momenteel zijn we nog druk bezig met het renoveren van het huis dat we hier gekocht hebben. Maar daarnaast zijn we veel buiten te vinden. Wandelen, tuinieren, onze kippen verzorgen, spelen met de kinderen, sleetje rijden in de winter, we zitten niet veel stil.
Het is veel meer een actief en buitenleven dan we in Nederland gewend waren.
Hoe ging de talencursus?
In het begin was de talencursus behoorlijk pittig. De online-lessen waren vol en het was veel huiswerk. Dat kwam mede ook doordat ik nog niet direkt aan het werk was en dus, buiten een enkele keer in een winkel of met de buren, nauwelijks Zweeds sprak. Desondanks was de cursus kwalitatief zo goed dat, toen ik na 6 maanden begon met werken, mezelf verstaanbaar kon maken naar collega’s, kinderen en ouders. De basis bleek zeker goed te zijn en daardoor kon ik vervolgens goed mijn woordenschat in de praktijk uitbreiden. Ik heb uiteindelijk heel erg veel geleerd van de Zweedse talencursus en ben blij dat ik het op deze manier heb aangepakt.
Kan je iets vertellen over je gezin. Hoe bevalt het Zweedse leven?
Ik kan niet anders zeggen dat onze verhuizing een succes is geweest. Onze kinderen waren (en zijn) nog jong en blijken daardoor heel flexibel. De jongste van 3 heeft het nog het zwaarst gehad met de verhuizing, omdat hij net goed Nederlands aan het spreken was en nu over moest op een andere taal. Maar mede door de goede begeleiding van de kinderopvang heeft hij het nu erg naar zijn zin hier. Onze dochter van 6 sprak al vrij snel beter Zweeds dan de rest van de familie. Zij gaat inmiddels hier naar school en dat gaat erg goed. Kinderen leren zo ontzettend snel! Als we hen wel eens vragen of ze terug naar Nederland zouden willen, komt er een volmondig ‘NEE’ uit.
Zowel mijn man als mijn schoonouders zijn druk bezig met het leren van de Zweedse taal. Helaas was het praktisch niet mogelijk voor mijn man deel te nemen aan de talencursus daardoor blijkt het leren van de taal toch wel meer tijd te kosten.
Al met al bevalt het Zweedse leven hier dus goed. We hebben een echte verandering van leven midden in de stad naar midden op het platteland doorgemaakt, en dat bevalt ons meer dan goed!
Wil je meer weten of de mogelijkheden als verpleegkundige, medisch specialist of fysiotherapeut in Zweden, Noorwegen of Denemarken? Neem dan contact op met Edgar Tijhuis voor meer informatie.